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A principal paying agent acting in a bond transaction is sometimes asked to 

hold in trust for bondholders amounts paid by the bond issuer through the 

paying agent to the bondholders. This request is perhaps prompted by the 

fact that, in US bond transactions, the principal paying agent normally holds 

such funds in trust for the bondholders.  In the context of bond transactions 

outside the US, however, this request is generally ill conceived. This alert tells 

you why. 

In US bond trust indentures, where the bond issuer appoints a paying agent, 

it is usual to find provisions requiring the paying agent to hold bond payments 

in trust for the bondholders. Where the paying agent is not also the bond 

trustee, the paying agent would need to agree, in an indenture to the bond 

trustee, to hold such sums in trust for the bondholders and to notify the bond 

trustee upon any payment default by the bond issuer and the paying agent 

would often agree to pay the bond trustee amounts held in trust by the paying 

agent during the period of default by the bond issuer. The paying agent would 

be discharged from the trust by paying over the amounts held in trust to the 

bond trustee.  It is important to note that this indenture is necessary as the 

paying agent is the agent of the bond issuer and, in the absence of an 

indenture, the agent owes no fiduciary duty to the bondholders. 

However, it is generally inappropriate to ask principal paying agents acting in 

international bond transactions to hold monies in trust for bondholders for the 

following reasons: 

 US trust account is driven by US regulations : The US experience 

is driven by section 317(b) of the US Trust Indenture Act which 

requires all sums held by any paying agent for payment of principal or 

interest on the bonds to be held in trust for bondholders or the trustee 

and that notice shall be given to the trustee of default in making such 

payment. In the context of listed bonds, paragraph 602.01 of the 

Listed Company Manual of the New York Stock Exchange also 

requires that funds deposited with a paying agent for the purpose of 

paying principal or redemption price of debt securities must be 

impressed with a trust for the bondholders and that if the depository is 

not a qualified bank or trust company, the funds must be segregated 

and held by the depository as a separate trust fund for the benefit of 

those persons entitled to receive payment of the funds. These 
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provisions do not apply in the context of non-US bond transactions, 

and are driven by policy concerns for the protection of public 

bondholders in the US. 

 Bondholders should not bear paying agent’s insolvency risk : As 

agent of the bond issuer, the insolvency risk of the paying agent 

properly rests with the bond issuer. If the bond issuer were to make 

bond related payments to the paying agent and the paying agent were 

to become insolvent, since the paying agent received the monies in its 

capacity as agent of the bond issuer and not of the bondholders, the 

bondholders have not received the payments and the bond issuer is 

not discharged from its payment obligations. If the paying agent were 

purportedly to act as trustee for the bondholders, the bond issuer 

would be discharged upon paying the paying agent notwithstanding 

that the bondholders may not receive full payment due to the 

insolvency of the paying agent. This would be unacceptable in the 

market as bondholders are not equipped to assess and to bear paying 

agent’s insolvency risk. There would also be an impact on the rating 

of the bonds and appropriate additional risk disclosure. 

 Inconsistency with agency role : As noted above, a paying agent 

normally owes no fiduciary duty to the bondholders. A paying agent is 

not set up to discharge such duties. For example, at the operational 

level, staff would not be trained to discharge such higher duties and 

funds received are generally comingled in an omnibus account and 

not segregated so as to adequately identify the subject matter of the 

trust. The operational and cost implications would be significant. This 

is also at odds with the standard payment provisions in an agency 

agreement under which the agent acts as paying bank for, and agent 

of, the bond issuer and payments are made on behalf of the bond 

issuer. The bond issuer normally indemnifies the paying agent against 

losses arising from discharging its agency functions. If the agent acts 

for the bondholders, its effect on the indemnity provision should also 

be considered. The standard agency agreement also provides that an 

agent has no obligation towards or relationship of agency or trust with 

any bondholder. This would obviously need to be amended if the 

paying agent holds bond payments in trust for the bondholders.  

 Building the trust framework : If the principal paying agent were to 

hold monies in trust for the bondholders, then the agency agreement 

would require a number of detailed provisions to support the agent’s 

trust-related obligations.  For example, the agency agreement would 

need to provide for the identification of the beneficiaries of the trust, 

how the principal paying agent is to obtain discharge of its trust 

obligations, and how the principal paying agent is to deal with the trust 

monies such as reinvestment and accounting for interest. 

In practice, paying agents are sometimes asked, within the existing paying 

agency framework, to include general language to the effect that the bond 

payment received from the bond issuer are to be held in trust for the 
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bondholders. As this change fundamentally alters the rights and obligations of 

the parties to the bond transaction, it would be unwise to include such general 

language without detailed consideration of the issues raised by the points 

above to avoid potentially serious and unintended consequences. 
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